'Stöld': de Zweedse Netflix-thriller waar iedereen het over heeft

DDavid Meijer 6 april 2024 18:09

Vanaf volgende week is de nieuwe Zweedse thriller 'Stöld' (2024) te zien op Netflix. De film, gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, vertelt het verhaal van een jonge vrouw die haar inheemse erfgoed verdedigt in een wereld geteisterd door xenofobie en klimaatverandering.

Strijd tegen xenofobie en klimaatverandering

De thriller 'Stöld' vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die geconfronteerd wordt met de harde realiteit van xenofobie en klimaatverandering in onze moderne wereld. Ze vecht voor het behoud van haar inheemse erfgoed en de rendierenhouderij, die bedreigd worden door klimaatverandering. Daarnaast zijn er ook jongeren die uit wanhoop kiezen voor zelfmoord. Deze film confronteert ons met een harde realiteit en dwingt ons na te denken over de impact van onze moderne levenswijze op traditionele culturen en de aarde.

'Stöld' wordt geregisseerd door de debuterende filmmaker Elle Márjá Eira. Deze film markeert haar eerste grote uitdaging als regisseur van een speelfilm. Ondanks dat dit haar eerste project van deze omvang is, heeft ze bewezen dat ze in staat is om een krachtige en meeslepende film te maken die de kijkers niet onberoerd zal laten.

Samenwerking met de Sami

Voor de opnames van 'Stöld' hebben de cast en crew samengewerkt met de Sami, de inheemse bevolking van Zweden. Deze samenwerking met de Sami draagt bij aan de authenticiteit van de film en maakt het mogelijk om een realistisch beeld te schetsen van hun leven en hun strijd tegen de moderne problemen die hun cultuur bedreigen.

'Stöld' vanaf 12 april op Netflix

Vanaf volgende week vrijdag, 12 april, kunnen filmfanaten en liefhebbers van Scandinavische cinema genieten van 'Stöld' op Netflix.

Meer artikelen