Verhitte reacties op Netflix-serie '3 Body Problem'

RRoos Verhoeven 24 maart 2024 09:32

De nieuw geprezen sci-fi-serie van Netflix, '3 Body Problem', roept sterke reacties op bij Chinese kijkers en krijgt onverwacht lof van conservatieve Amerikanen. Dit heeft alles te maken met de manier waarop de serie controversiële historische gebeurtenissen weergeeft.

Verhitte reacties op Netflix's serie in China

De serie '3 Body Problem' van Netflix, gebaseerd op de bekroonde roman van schrijver Liu Cixin uit 2008, heeft voor behoorlijk wat rumoer gezorgd op Chinese sociale media. Ironisch genoeg is Netflix officieel niet eens beschikbaar in China, maar toch hebben kijkers manieren gevonden om de serie illegaal te bekijken. De serie, die de voorbereiding van de mensheid op een buitenaardse invasie uitbeeldt, heeft een openingsscène die zich afspeelt tijdens de Chinese Culturele Revolutie in 1966. Deze scène veroorzaakte veel ophef onder Chinese kijkers.

Openingsscène veroorzaakt controverse

Een cruciaal element dat veel stof heeft doen opwaaien, is de openingsscène van de serie. Deze scène, rechtstreeks overgenomen uit de roman, toont een sessie van de Chinese Culturele Revolutie op een universiteit in Beijing. Hier wordt een natuurkundeprofessor hardhandig mishandeld door de Rode Garde omdat hij weigert de regeringsopvattingen te accepteren. Opvallend is dat deze scène niet werd afgebeeld in de Chinese versie van het boek, maar wel naar het begin van de Engelstalige versie en de Netflix-serie werd gehaald.

Lof en kritiek voor '3 Body Problem' in de VS

In de Verenigde Staten heeft de openingsscène juist lof ontvangen van conservatieve kijkers. Zij zien het als een zeldzaam voorbeeld van Hollywood die de destructieve gevolgen van collectivistische ideologieën in beeld brengt. Desalniettemin wordt de serie niet door iedereen met open armen ontvangen. Zo bekritiseren conservatieven de 'woke' castingkeuzes in de show, een punt dat ook door sommige Chinese kijkers kritisch is beoordeeld.

'3 Body Problem' is een grote gok voor Netflix, gezien het hoge productiebudget van meer dan $20 miljoen per aflevering. Deze investering heeft geleid tot gemengde reacties van critici. Terwijl sommigen de serie matig beoordelen, zijn er ook kijkers die de serie de hemel in prijzen als een van de beste sci-fi-series die ze ooit hebben gezien. De algemene consensus is dat de serie best progressief is, mede dankzij de goedkeuring van één van de vroege fans van het boek: Barack Obama.

Afbeelding: '3 Body Problem', TMDB

Meer artikelen