Wetenschap krijgt hoofdrol op Docville Filmfestival in Leuven

DDavid Meijer 21 maart 2024 15:04

Het 20e Docville Filmfestival in Leuven staat dit jaar weer in het teken van wetenschap. Met meer dan 1.250 documentaires op het programma krijgen vooral wetenschappelijke thema's volop aandacht.

Wetenschap in de schijnwerpers op Docville

Het Docville Filmfestival in Leuven staat bekend om een breed scala aan documentaires. In het bijzonder is er dit jaar veel aandacht voor wetenschap. Twee documentaires die vanavond in première gaan, zijn gebaseerd op onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Vorig jaar wonnen de makers van deze films elk €40.000 voor het verfilmen van het onderzoek.

Verdwenen schiereiland komt tot leven in documentaire

Het verdwenen schiereiland Testerep, dat ooit voor de Belgische kust lag, is het onderwerp van een van de films. Deze documentaire is het resultaat van de 'Science Pitch'-competitie waarbij wetenschappers hun onderzoek konden voorstellen aan filmmakers. Archeologe Soetkin Vervust van de VUB was een van de winnaars van deze competitie vorig jaar.

'Coral City': een duik in bedreigde koraalriffen

'Coral City' is een andere documentaire die voortvloeit uit de 'Science Pitch'-competitie. De film vertelt het verhaal van PhD-studente Kushlani Dissanayake, die samen met haar team de bedreigde koraalriffen rond haar thuisland Sri Lanka onderzoekt. De documentaire is gebaseerd op het onderzoek van VUB-oceaanoloog Mark Kochzius.

ScienceVille brengt wetenschap naar het grote publiek

Het filmfestival bevat ook een speciaal wetenschapsprogramma genaamd 'ScienceVille', gepresenteerd door Jacotte Brokken. Brokken benadrukt dat documentaires een effectieve manier zijn om wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Dit jaar biedt het festival opnieuw de kans voor wetenschappers om €40.000 te winnen voor het verfilmen van hun onderzoek. De VUB, UGent en de UAntwerpen zijn de deelnemende universiteiten aan deze competitie.

Nobelprijswinnaar Kip Thorne betreedt het Docville podium

Het ScienceVille-programma biedt meer dan alleen documentaires. Er zijn ook workshops, debatten en lezingen gepland. Een hoogtepunt van het programma is het bezoek van Nobelprijswinnaar Kip Thorne, een expert in zwaartekrachtgolven en zwarte gaten. Thorne zal ook spreken over de mogelijke bouw van de Einsteintelescoop onder het drielandenpunt van België, Nederland en Duitsland.

Naast de reguliere programmering is er ook een speciaal programma voor kinderen: 'ScienceVille voor kinderen'. Kinderen kunnen deelnemen aan tal van activiteiten, waaronder documentaires, workshops en een wetenschapsshow. Het programma wordt afgetrapt door bioloog Dirk Draulans, die interessante feitjes zal delen over vogels in Brussel.

Meer artikelen