Beschuldigingen van AI-gebruik in Netflix-documentaire 'What Jennifer Did'

KKees van den Berg 21 april 2024 17:14

De Netflix-hit 'What Jennifer Did' ligt onder vuur vanwege vermeende beeldmanipulatie door middel van AI in de documentaire. Hierdoor zijn vragen gerezen over de authenticiteit van de beelden en de ethiek van het gebruik van AI in documentaires.

Beschuldigingen van AI-gebruik in 'What Jennifer Did'

De Netflix-documentaire 'What Jennifer Did' vertelt het verhaal van Jennifer Pan, een vrouw die momenteel in Canada gevangen zit voor het opzetten van een moordplan tegen haar ouders. De documentaire werd al snel na de release in april een hit en bereikte de top van de wereldwijde top 10 van Netflix. Echter, kort na de release begonnen fans opmerkelijke fouten op te merken in de beelden die in de film werden gebruikt, variërend van raar mismatched oorbellen tot een neus die leek te missen neusgaten.

Geen vermelding van AI-gebruik in de credits

De filmmakers van de documentaire zijn onder vuur komen te liggen omdat ze geen melding hebben gemaakt van het gebruik van AI in de credits van de film. Dit heeft geleid tot beschuldigingen dat ze mogelijk de film, die gebaseerd zou moeten zijn op echte gebeurtenissen, hebben aangedikt. Een van de bewijzen die critici aanhalen is een beeld met een opvallend lang voortand, dat zelfs is gebruikt in de poster van de film op Netflix.

Ontkenning van AI-gebruik door Jeremy Grimaldi

Jeremy Grimaldi, de misdaadjournalist die een boek schreef over de zaak en de documentaire van onderzoek en politiebeelden voorzag, heeft tegenover de Toronto Star ontkend dat de beelden AI-gegenereerd zijn. Hij bevestigde dat alle beelden van Pan die in de film worden gebruikt, echte foto's zijn, maar gaf wel toe dat sommige van de afbeeldingen waren bewerkt. Echter, volgens Grimaldi was dit niet om de grens tussen waarheid en fictie te vervagen, maar om de identiteit van de bron van de beelden te beschermen.

Fotograaf Joe Foley suggereert dat de makers van de documentaire mogelijk hebben geprobeerd om oude, lage resolutiebeelden te verbeteren met behulp van AI-aangedreven upscaling of fotorestauratiesoftware. Deze technieken kunnen echter resulteren in vreemde artefacten, omdat zelfs de beste AI-software een foto van slechte kwaliteit maar tot een bepaald punt kan verbeteren, aldus Foley.

Het toenemende gebruik van AI in Hollywood heeft tot controverse geleid. Zo zijn er vakbonden van scenarioschrijvers die AI-tools bestempelen als 'plagiaatmachines' en was er recentelijk nog ophef over het 'experimentele' gebruik van AI-kunst in een horrorfilm. Deze controverses benadrukken de ethische dilemma's rond het gebruik van AI in de filmindustrie en benadrukken de noodzaak van duidelijke richtlijnen en transparantie.

Afbeelding: 'What Jennifer Did', TMDB

Meer artikelen