Einde van een tijdperk op Netflix: The Crown eindigt met laatste weken van prinses Diana's leven

RRoos Verhoeven 16 november 2023 11:15

De veelgeprezen Netflix-serie 'The Crown', die het bewind van Koningin Elizabeth II in beeld brengt, komt tot een einde, met als eindpunt het nog steeds gevoelige onderwerp van het Britse koningshuis: de dood van Prinses Diana.

Laatste seizoen in twee delen

Het laatste seizoen van de populaire Netflix-serie 'The Crown' wordt in twee delen uitgebracht. Deze veelgeprezen, maar vaak bekritiseerde serie, ontworpen door Peter Morgan, heeft de levensloop van Koningin Elizabeth II en het Britse koningshuis nauwkeurig in beeld gebracht. Ondanks de controverses en kritiek die de reeks heeft gekend, blijft de anticipatie hoog voor de laatste afleveringen.

De serie beslaat de volledige regeerperiode van Koningin Elizabeth II. Het begon met haar huwelijk met prins Philip in 1947 en eindigt met de introductie van Kate Middleton, de huidige prinses van Wales, in de vroege jaren 2000. Dit toont de grondige en gedetailleerde weergave van de relevante gebeurtenissen in het Britse koningshuis dat de serie heeft geboden.

Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FbmIJrUfe9Q

Laatste weken van prinses Diana

Het laatste seizoen van The Crown is bijzonder indrukwekkend omdat het de laatste weken van prinses Diana's leven in beeld brengt. Na haar tumultueuze scheiding van de huidige koning Charles III, eindigt dit seizoen met de tragische gebeurtenissen die tot haar dood hebben geleid op 31 augustus 1997. Deze gebeurtenissen zijn nog steeds een gevoelig onderwerp voor het Britse koningshuis en de wereld.

Een belangrijk element van het seizoen is de reconstructie van Koningin Elizabeth's zeldzame live televisietoespraak vanuit Buckingham Palace op 5 september 1997. In deze toespraak bracht ze hulde aan Diana en sprak ze over het wijdverbreide publieke verdriet dat volgde op haar overlijden. Dit moment wordt gezien als een keerpunt in de manier waarop het koningshuis omgaat met publieke emoties en verdriet.

Controverse rond de serie

Ondanks de erkenning en bewondering die The Crown heeft verzameld, is de serie ook het onderwerp van veel controverse. De koninklijke familie zelf heeft nooit publiekelijk commentaar gegeven op de serie, maar mensen dicht bij hen kijken met spanning uit naar dit laatste seizoen. Eerder vrijgegeven informatie over de manier waarop prinses Diana wordt afgebeeld, heeft al tot kritiek en beschuldigingen van disrespect geleid.

Vanaf vandaag zijn de eerste 4 afleveringen van seizoen 6 te zien. Vanaf 14 december zijn de laatste afleveringen te zien.

Meer artikelen