Recensie serie 'Fallout' Seizoen 1 (Amazon Prime Video)

DDavid Meijer 11 april 2024 11:22

De makers van Westworld nemen het roer over van één van de belangrijkste gamingfranchises in de nieuwe Prime Video-streamingserie: 'Fallout'. De serie die in 2020 werd aangekondigd en deze week in een pakket van acht afleveringen op Prime Video te zien is, komt op een gunstig moment. De vraag is, hoe wordt de rijke wereld van Fallout naar het kleine scherm vertaald en doet de serie de franchise eer aan?

Het is geen vereiste om bekend te zijn met het bronmateriaal van Fallout, de nieuwe concurrent van Amazon in het veld van videogameverfilmingen. Deze intelligente, droog humoristische, onberispelijk geconstrueerde serie die zich afspeelt in het Fallout-universum, boeit en vermaakt op zichzelf.

Begin van de Apocalyps

Fallout begint in het Amerika van de jaren '50, een tijdperk dat doordrenkt is van spanning omtrent de Koude Oorlog en de angst voor het communisme. We worden voorgesteld aan de voormalige tv-ster Cooper Howard, gespeeld door Walton Goggins, die na het belanden in een ongunstige situatie, op een kinderfeestje eindigt. Maar al snel verandert alles wanneer een atoombom ontploft - het begin van de apocalyps.

De serie neemt ons vervolgens mee naar Vault 33, zo'n twee eeuwen na de apocalyps. De overlevenden hier hebben opmerkelijk genoeg de onschuld en de betere aspecten van de jaren '50 cultuur weten te behouden. Natuurlijk is er een twist, zoals dagelijkse wapentraining en vrolijke tactieken om trouwen met een van je vele neven te vermijden.

De overval door oppervlakte bewoners

Dit idyllische ondergrondse leven wordt echter opgeschrikt door een brute aanval van oppervlaktebewoners, onder leiding van een vrouw met de naam Moldaver, gespeeld door Sarita Choudhury. Deze verstoring van de vredige routine schudt de bewoners van Vault 33 door elkaar en zet de vertelling van de serie in gang.

De wereld boven de grond is verre van veilig. De personages in de serie komen oog in oog te staan met tal van bedreigingen, waaronder gigantische kakkerlakken, angstaanjagende zeemonsters en de gevaren van stralingsziekte. De serie toont ook de menselijke overlevenden en de verschillende soorten extremisten waar ze mee te maken krijgen, evenals de angstaanjagende kannibalistische Fiends.

Eindoordeel 'Fallout' seizoen 1 op Amazon Prime Video

Fallout is een serie die de kijker volledig kan meeslepen. Het is een prachtige combinatie van humor, spanning, en diepgelaagde personages, te midden van de ruïnes van een post-apocalyptische wereld. Het is een onmiskenbaar aantrekkelijke ervaring, en als kijker kun je niet anders dan jezelf volledig onderdompelen in de wereld van Fallout.

4.5/5

Afbeelding: 'Fallout', TMDB

Meer artikelen