Top 5 films om te kijken als je 'Dune' en 'Dune: Part Two' leuk vond

KKees van den Berg 2 maart 2024 13:46

Als je van het epische sciencefiction drama 'Dune' houdt, hebben we een lijst samengesteld met vijf films die je misschien ook zult waarderen. Van oudere woestijnepossen tot frisse visies op de nabije en verre toekomst, deze films zijn de moeite waard om te bekijken.

Blade Runner'

De originele 'Blade Runner' uit 1982 volgt Rick Deckard die belast is met het vinden en doden van synthetische mensen, replicants genaamd, die door de machtige Tyrell Corporation zijn geïntroduceerd om op ruimtekolonies te werken. De film, evenals het vervolg 'Blade Runner 2049', is zeer geschikt voor fans van 'Dune' dankzij de diepgaande filosofische ondertonen en de kritische blik op hoe macht en rijkdom de loop van de menselijke geschiedenis kunnen veranderen.

'Arrival'

'Arrival' is een spannende sci-fi thriller die ons uitnodigt om onze eigen opvattingen over de aard van tijd en vrije wil te heroverwegen. De film volgt taalkundige Louise Banks die probeert te communiceren met buitenaardse wezens die op aarde zijn geland. Het ontcijferen van de vreemde taal ontsluit een slapende psychische capaciteit bij de mens, wat de toekomst radicaal verandert met ernstige gevolgen. Net als 'Dune', biedt 'Arrival' een meeslepende combinatie van spanning en intellectuele exploratie.

'Lawrence of Arabia'

Hoewel het geen sciencefiction is, kan 'Lawrence of Arabia' ook de interesse wekken van 'Dune'-fans dankzij het complexe verhaal over oorlog, identiteit en kolonialisme. Het volgt T.E. Lawrence, een Britse officier die een leider wordt binnen de Arabische troepen en hen helpt in hun strijd tegen het Ottomaanse Rijk tijdens Wereldoorlog I. De film biedt parallellen met het verhaal van Paul Atreides in 'Dune', die ook rebellie leidt tegen een onderdrukkend regime.

'Mad Max: Fury Road'

'Fury Road' neemt ons mee naar een dystopische toekomst waar hulpbronnen schaars zijn en krijgsheren de overlevenden onderdrukken. Dit komt overeen met het universum van 'Dune', waar de Harkonnens Arrakis beheersen en de bevolking onderdrukken. Zowel 'Mad Max: Fury Road' als 'Dune' bieden inspirerende verhalen over verdrukte mensen die vechten tegen onderdrukkende krachten in de naam van bevrijding.

'Nausicaä of the Valley of the Wind'

'Nausicaä of the Valley of the Wind' is een invloedrijke anime film die zich focust op zware milieuthema's, net als 'Dune'. De film volgt Nausicaä, een tienerprinses die vecht om een giftige jungle te beschermen tegen het koninkrijk van Tolmekia. De film biedt een optimistische kijk op de mogelijke co-existentie tussen mensen en natuur en is daarmee een boeiende kijk voor 'Dune'-fans.

Afbeelding: 'Arrival', TMDB

Meer artikelen